КК КУМАНОВО НИЗ ИСТОИЈАТА

КK Куманово е формиран 1946 година. Овој клуб имаше свои блескави моменти но и кризи. Клубот престана да постои во 2002 година поради неразбирлива финансиска криза. А тоа значеше и заминување на најдобрите играчи и постепено распаѓање наклубот кој требаше да има блескава иднина и да претставува хит во Куманово. Денес кошарката во Куманово ја одржува младинската екипа на КК Куманово предводена од Страшо Тодоровиќ како тренер.КК Куманово како што рековме е формиран 1946 година. Овој клуб до 2002 беше важна кошаркарска алка не само во македонската кошарка туку воопшто на Балканот па слободно може да се каже и во Европа. Многу познати имиња поминале преку екипата на КК Куманово, а и многумина од нив се покажале како добри играчи токму во екипата на КК Куманово и направиле добри и солидни трансфери во странство.

ДЕЛ ОД НАЈПОЗНАТИТЕ ИГРАЧИ

 • Тодоровиќ Страшо

 • Димитријевиќ Горан

 • Ѓаковиќ Ѓоко

 • Ѓеоргиевски Драган ( Шулц )

 • Димковски Дејан

 • Малиг Еванс

 • Хараланов Антон

 • Илијевски Марија

 • Књазев Ѓорѓи

 • Крстевски Виктор

 • Куртовиќ Мирза

 • Мираковски Димитар

 • Србиновски Маријан

 • Станковиќ Срѓан

 

kkkumanovo.orgfree.com

 

Design downloaded from free website templates.
Free Web Hosting